Det glødende engasjementet


I Norge er over 40 supporterklubber medlemmer av Norsk Supporterallianse (NSA). Alliansen teller til sammen en en heiagjeng på nær 40 000. Eliteserien står sterk i Norge, og det å heie på sitt favorittlag er virkelig populært blant fotballentusiaster.NSA ble stiftet i 1994. Medlemmene får rabatterte billetter ved A-landskamper på Ullevål, og setter høylytt stemning både før og under kampene. I tillegg til NSA har vi også alle de lokale supporterklubbene og vennegjengene. Dette sier sitt om fotballinteressen i Norge. Det er disse du hører når kampsanger og heiarop ljomer utover fotballarenaene rundt omkring i landet.

Et religiøst forhold

Mange har nesten et religiøst forhold til hjemmeklubben sin. De samler på drakter, plakater og fotballkort som om tingene er hellige relikvier, og de snakker om vårt lag, våre spillere og våre helter som om det skulle være rene persondyrkelsen. Og det er det også for mange.Men det merkelige er at denne ihuga persondyrkelsen ikke bare gjelder hjemmelaget. Det gjelder i like stor grad også utenlandske klubber. Fotballkampene blir for mange nesten en slags religiøs opplevelse, et magisk tidsøyeblikk som de senere snakker om og minnes når de sitter på supporter-pubene rundt omkring. Engasjementet gløder i de heftige samtalene, og situasjoner og spillere blir diskutert fram og tilbake i heftige ordelag.

Supporterklubben i Eliteserien

I Norge er Vålerenga-klanen vel den mest kjente. De er sterkt lojale til klubben sin – selv når baklengsmålene renner inn. De utgjør en stor emosjonell kraft der de fra tribunen høylytt og brølende gir uttrykk for sin nidkjære støtte til klubben sin og spillerne.Bataljonen, Brann-supporterne, er en annen av disse glødende supporterklubbene. Brannsupporterne har et sangrituale som er helt særegent for denne fotballklubben. Sangen «Nystemten» eller «Bergenssangen» synges både ved hjemme- og bortekamper.Kjernen som er Rosenborg fotballklubbs supporterskare, er vel de som har mest «internasjonal» erfaring på grunn av Rosenborgs mange meritter i UEFA Champions League. Dette er en av de få supporterklubbene som høster godord for sin oppførsel i utlandet